Blauwe diamant

28 juni 2018

De blauwe diamant

Zoals bij alle diamanten in de zogenaamde Fancy Colors categorie, zijn ook de blauwe diamanten  zeer zelden. Fancy Colors hebben allemaal heldere kleuren  in tegenstelling tot de bekende witte en geelachtige tinten diamanten.

Bekende blauwe diamanten

Verreweg de meest beroemde blauwe diamant is de originele 112-karaat diamant ‘’the hope’’. Het gerucht gaat dat deze diamant gebukt gaat onder een vloek en dat deze diamant de eigenaar ongeluk brengt. Hij komt uit de Golconda mijnen in India. De meeste blauwe diamanten werden gevonden in de Cullinan mijn in Zuid-Afrika. De mijn is vernoemd naar zijn eigenaar Sir Thomas Cullinan, die in het bezit was van deze diamanten dat hij een halsketting met alleen maar deze kleur diamanten aan zijn echtgenote had geschonken. In deze mijn werd een 7 karaat blauwe diamant ontdekt in 2008, die een absolute recordprijs van ongeveer één miljoen euro per karaat scoorde op de daaropvolgende veiling.

Andere bekende blauwe diamanten zijn genoemd naar de Perzische Godheid van de sterren. Oorspronkelijk waren de drie blauwe diamanten van elk 145 Karaat identiek; omdat ze vandaag de dag in privébezit zijn, is niets bekend over hun grootte en hun geslepen toestand.

Ook indrukwekkend zijn enkele hartvormige blauwe diamanten, de Blauw Hart met in totaal 30.82 karaat, waarbij deze diamant in ruwe ongeslepen vorm 103 karaat woog.

Blauwe diamanten – de kleur fancy blauw

Een authentieke diamant bestaat uit koolstof en is meestal kleurloos. Wanneer deze zich toch een kleur vormt, komt dat vaak door andere elementen of een fout in de structuur van de diamant.

In tegenstelling tot de meeste diamanten hebben deze edelstenen vrijwel geen stikstof.

Meestal zijn blauwe diamanten niet zo diep gekleurd als blauwe saffieren, maar meestal bleek van kleur. Vaak vertonen ze een grijze schaduw.

In de jaren negentig werd vastgesteld dat er ook blauwe diamanten zijn die hun kleur hebben gekregen door natuurlijke bestraling, waarbij de kristalstructuur is veranderd en een blauw uiterlijk is gecreëerd.

Het verschil tussen kleurloze en blauwe diamanten

Blauwe diamanten halen hun kleur uit het chemische element en semi-metaal borium, dat in de loop der tijd verweven raakte in de kristalstructuur van de diamant.

Kleurloze diamanten zijn helder omdat de koolstofatomen geen bewegende vrije elektronen hebben. Koolstofatomen hebben vier elektronen, waarmee ze verbindingen maken met vier aanpalende atomen. Dit zorgt ervoor dat licht een vrije doorgang krijgt.

Borium heeft slechts drie ‘verbinding selekronen’. Dat betekent dat voor elk borium atoom, één van zijn vier koolstofburen een ongebruikt elektron heeft. Dit absorbeert rood licht, wat resulteert in een blauwe kleur. Slechts een paar borium atomen kunnen al genoeg zijn om een diamant blauw te kleuren.

Blauwe diamanten en gekleurde edelstenen bij DIAMONTO

Als u geïnteresseerd bent in blauwe diamanten of andere blauwe edelstenen zoals een saffier, dan staat ons DIAMONTO team u uiteraard graag te woord.