De GIA, opgericht in 1931 heeft zijn hoofdkantoor in Californië. Het werkterrein van de non-profitorganisatie omvat het wetenschappelijk onderzoek van edelstenen evenals het overdragen van deze binnengehaalde kennis. Het instituut werkt bijvoorbeeld hard aan het ontwikkelen van algemene en verifieerbare richtlijnen. Dit voor het beoordelen van de kwaliteit van gekleurde edelstenen, en met name diamanten. Deze manier van aanpak heeft een internationaal groot draagvlak gekregen in de branche.

De GIA heeft de alom bekende vier C’s (karaat, reinheid, slijpvorm, kleur) geïntroduceerd. Deze criteria zijn vandaag de dag wereldwijd erkend als de standaard om diamanten te waarderen. Om de veiligheid van kopers van edelstenen te vergroten, heeft de GIA ook een eigen systeem van certificering ontwikkeld. Dit certificaat geniet internationaal de hoogste erkenning. Er zijn bijzonder strikte en gedetailleerde richtlijnen voor diamanten.

 

Het GIA Diamond Grading rapport

Een GIA certificaat voor diamanten bevat gedetailleerde informatie over de kenmerken van de edelsteen. De diamant wordt gespecificeerd in slijpvorm en de afmetingen in millimeters. Daarnaast bevat het een aanduiding in gewicht karaat (carat). De kleur (colour) van de diamant wordt bepaald door de kleurgradaties die men hanteert van D tot Z die door de GIA geïntroduceerd zijn.

Ook voor de zuiverheid (clarity) wordt het door de GIA ontwikkelde systeem gebruikt, dat varieert van loepzuiver (IF) tot een diamant  met zeer grote insluitsels (I3).

Voor de slijpvorm (cut), zijn er de vijf kwaliteiten namelijk excellent, very good, good, fair en poor. In aanvulling op de Four Cs, beoordeelt de GIA de glans en de symmetrie. Polijsten verwijst naar de gelijkmatigheid van het oppervlak van de diamant. Onder symmetrie verstaat men de nauwkeurigheid van de omtrek, evenals de vorm, plaatsing en indeling van de facetten.

In het certificaat informeert de GIA ook over een mogelijke fluorescentie van de diamant. Ook leveren zij grafische afbeeldingen waarin de slijpvorm en de proporties worden verduidelijkt.

 

Het GIA gekleurde stenen rapport

De certificaten van de GIA voor gekleurde edelstenen zijn anders opgebouwd dan die voor normale diamanten. Dit komt deels omdat er nog geen verfijnde beoordelingscriteria zijn.

Een GIA kleur edelsteen certificaat bevat een digitale afbeelding, evenals het gewicht, de afmetingen, de vorm, de snijvorm, de transparantie en de kleur. De edelsteen wordt geïdentificeerd en geclassificeerd als natuurlijk of kunstmatig. Alle extra handelingen om de kleur of zuiverheid te verbeteren worden er ook in vermeld.

 

 

Gecertificeerde diamanten bij DIAMONTO

Bij DIAMONTO ontvangt u alleen gecertificeerde diamanten, die zijn beoordeeld door onafhankelijke testinstituten. Wij zorgen er niet alleen voor dat DIAMONTO zijn klanten een conflict vrije diamant aanbiedt, maar ook alleen diamanten van de hoogste kwaliteiten.

Ontdek talloze diamanten op onze site, alleen bij DIAMONTO.