Briljante Slijpvorm

27 juni 2018

Briljante Slijpvorm

De briljante slijpvorm is de meest klassieke en meest bekende diamantvorm. De briljant is de klassieke slijpvorm voor diamanten omdat deze steen de ideale verhoudingen heeft. De briljant heeft een prachtige schittering en een glans waarbij je alle kleuren van de regenboog kunt zien. Kortom een prachtig schouwspel. De diamant in de briljante slijpvorm is bijzonder geliefd bij diamanten ringen en dan voornamelijk bij verlovingsringen, waarbij de chaton zetting met 4 of 6 pootjes met een witgouden scheen de ultieme klassieke verlovingsring laat zien.

 

De Gordel of Rondist

We zullen beginnen met de middelste – de rondist – aangezien dit het makkelijkste deel van de autonomie is om te begrijpen. De riem is de buitenste rand van een diamant, het dunne deel dat soms op een edelsteen minder goed zichtbaar is. Dit deel van een diamant kan facetten hebben of glad worden gemaakt. De Kroon

Laten we nu een stukje omhoog gaan, naar het bovenste deel van de diamant wat boven de rondist zit, dit deel heet de kroon. Echter is dit deel niet zomaar een uniform gedeelte. Dit deel bestaat uit vier verschillende delen: de tafel, de ster facetten, de schuine facetten en de bovenste rondist facetten. De tafel is het meest bovenste deel van de diamant, wat zoals u zich misschien voor kan stellen, compleet plat is. Nog een bepalend karakteristiek van de tafel is dat het parallel loopt aan het vlak van de riem.

Daarna hebben we de facetten. De ster facetten liggen direct naast de tafel, en hebben de erg belangrijke rol van het licht leiden wat de diamant in gaat. De schuine facetten leiden ook licht naar binnen, en wat deze facetten erg interessant maakt is dat ze de vorm van vliegers hebben. Uiteindelijk hebben we nog de bovenste riem facetten, dia zoals de naam doet denken, precies boven de riem liggen. Deze facetten zijn hiermee ook de laagste facetten van de kroon.

 

Het Paviljoen

Het deel onder de riem heet het paviljoen, en ook dit deel heeft haar eigen onderdelen. Het eerste onderdeel zijn de onderste rondist facetten, deze zijn vergelijkbaar met de bovenste riem facetten, alleen dan kunnen ze onder de riem gevonden worden. Dit deel van de diamant leidt het licht wat de diamant binnen valt terug naar de kroon. Deze facetten worden gecomplimenteerd door de paviljoen facetten, die aangrenzend aan het Collet liggen, die tevens ook het laatste onderdeel zijn (of het eerste, afhankelijk van hoe u de diamant bekijkt). Ook deze paviljoen facetten leiden het licht terug naar de kroon. Dit alles wordt afgesloten met het Collet dat aan de onderkant van het paviljoen ligt.

Wanneer die anatomie van diamanten wordt besproken moeten er een aantal belangrijke maten onthouden worden, beginnend met de lengte en breedte van de diamant. Beide zijn gespecificeerd in millimeters, echter zijn de cijfers niet het enige wat van belang is, ook de ratio ervan is erg belangrijk. Deze ratio wordt berekend door de lengte door de breedte te delen. Een diamant wiens lengte en breedte precies hetzelfde zijn (dus een perfect ronde of vierkante diamant) zullen een L/B-ratio van 1 hebben. Hierna hebben we de wijdte van de riem, en afhankelijk van de meting, diamanten gespecificeerd met een speciale schaal, variërend van extreem dun naar extreem dik.

Als laatste is de Collet, de Collet zelf kan een puntvorm hebben of een meer geslepen puntvorm.

 

Diamonto adviseert u bij het kopen van een diamant om ervoor te zorgen dat u enkel de diamanten krijgt met de beste verhoudingen.