Conflictvrije diamanten bij Diamonto

28 juni 2018

Gegarandeerd conflictvrije diamanten online kopen bij DIAMONTO.

DIAMONTO garandeert dat het niet handelt in bloeddiamanten of conflictdiamanten. De diamanten die wij verkopen komen allemaal uit landen die de Kimberley Proces overeenkomst respecteren. We besteden veel aandacht aan de bronnen vanwaar wij onze diamanten betrekken. Al onze diamanten hebben een certificaat waarin de testinstituten informatie verstrekken. Hierdoor kunnen onze klanten er zeker van zijn dat wij geen bloeddiamanten kopen.

 

Wat zijn conflictdiamanten?    

Bloeddiamanten hebben hun naam verkregen uit het feit dat de opbrengst van deze diamanten wordt gebruikt om wapens te financieren.  En dan vooral in Afrikaanse landen waar burgeroorlog heerst. Vooral getroffen door dit probleem zijn landen als Sierra Leone, de Democratische Republiek Congo, Zimbabwe en Angola. Daar zijn opstandige strijdkrachten en corrupte regeringsleiders verwikkeld in een oorlog over de diamant voorraden.

Voorbeelden van rebellengroepen die met harde hand proberen de controle over de diamanten te grijpen zijn, het Revolutionary United Front in Sierra Leone en de UNITA in Angola. Het is niet ongewoon voor deze gewapende rebellengroeperingen om kindsoldaten op te leiden die in hun naam doden. Er zijn arme bevolkingsgroepen en dan vaak kinderen die de bloeddiamanten onder barre omstandigheden moeten zien los te breken uit de mijnen. Niet zelden worden ze het slachtoffer van gewelddadige conflicten tussen rebellen en de regering. Deze situatie bestaat al tientallen jaren in Afrika. Het gevaar van bloeddiamanten is dat deze worden doorverkocht uit crisisgebieden naar andere Afrikaanse landen waar geen burgeroorlog heerst.

 

Het afschaffen van conflictdiamanten – het Kimberley proces

Aan het eind van de jaren negentig kwam het probleem van de bloeddiamanten onder de aandacht van het publiek. Toen waren er al pogingen ondernomen om deze handel te bestrijden en de conflictdiamanten uit de markt te weren. De eerste stappen werden gezet rond 1999 tijdens een bijeenkomst in Kimberley, Zuid-Afrika. Experts van over de hele wereld waren op zoek gegaan naar oplossingen voor de problemen die er bestonden met de conflictdiamanten. In juli van datzelfde jaar werd het World Diamond Congres gehouden in Antwerpen.  Hier werd overeengekomen om verkopers die geen precieze informatie over de herkomst van hun diamanten konden geven deze er automatisch van verdacht werden in bloeddiamanten te handelen.

In 2003 werd het Kimberley proces gelanceerd waarmee de Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) werd geïntroduceerd. Dit is een methode om de oorsprong van diamanten te herleiden. Het Kimberley proces telt vandaag 54 leden en vertegenwoordigt 81 staten. De Europese Unie geldt als één enkel lid. De deelnemers vormen 99,8% van de diamanthandel in de wereld.

De regels en voorschriften die door het Kimberley proces zijn ingevoerd om de bloeddiamanten te bestrijden zijn zeer strikt. Dit om zeker te zijn van de oorsprong van de diamanten.