De diamant met briljante slijpvorm
De diamant met briljante slijpvorm
De diamant met briljante slijpvorm van nu is geleidelijk door de eeuwen heen ontwikkeld. Hij is geebaseerd op de natuurlijke achtkantige vorm van een diamant zoals deze vroeger was
Het was pas eind 13e eeuw dat men de technische mogelijkheden had om diamanten te slijpen. Hiervoor waren alleen ruwe diamanten bekend. Aanvankelijk beperkte men zich enkel tot het polijsten van de acht oppervlakken met als doel het vergroten van de schittering. De naam van dit soort diamanten werd aangeduid met ‘Spitssteen’.
Van de 14e op de 15e eeuw werden de twee uiteinden verwijderd om een grotere tafel te creëren. Aan het einde van de 15e eeuw was het voor het eerst mogelijk om de vierkante vorm van de diamanten te variëren. Dit was een belangrijke stap in de richting van de briljante slijpvorm. Extra facetten werden toegevoegd, aanvankelijk werd een achthoekige vorm ‘enkelvoudig’ goed gecreëerd. Hierna werd alles nog meer geavanceerd met varianten als ‘dubbel’ goed en ‘drievoudig’ goed.
De briljant diamant cut (slijpvorm) en zijn proporties
Nadat er aan het einde van de 17e eeuw reeds 58 gefacetteerde diamanten waren, liet hun optiek nog te wensen over. Om toch de ultieme reflectie van het invallende licht te verkrijgen in de kleuren van de regenboog, is het uitermate belangrijk om aandacht te besteden aan de beste proporties en de beste hoek. De diamant met briljant slijpvorm zoals we die vandaag kennen, werd gemaakt in 1910 en vervolgens werden verschillende onderzoeken uitgevoerd om de ideale afmetingen voor een dergelijke diamant te bepalen.
Een resultaat van de pogingen om het spel van kleuren te analyseren en het visuele effect van een briljant geslepen diamant is de Tolkowsky-diamant, die in 1919 werd gemaakt. Deze is vernoemd naar de onderzoeker Marcel Tolkowsky en vandaag de dag nog steeds erg bekend in de VS.
In Duitsland daarentegen is het briljante ‘fine tuning brilliant’ het uitgangspunt. De proporties werden in 1949 door Eppler berekend. In Scandinavië zijn ze gebaseerd op de Scandinavische standaard Brillanten uit 1968.
Het is belangrijk dat de briljant geslepen diamant niet te hoog noch te laag is, anders wordt de schittering minder. Bovendien moeten de facetten symmetrisch en gelijkmatig zijn verdeeld.
Diamonto adviseert u bij het kopen van een diamant om ervoor te zorgen dat u enkel de diamanten krijgt met de beste verhoudingen.