De broche

26 juni 2018

De broche

De betekenis van het woord broche voor sieraad is afgeleid van het Franse woord broche.  Het kan worden vertaald als “naald” of  “pin”. De naam broche komt eigenlijk voort uit iets wat wordt vastgehouden met behulp van een naald. Deze kan op haar beurt weer wordt bevestigd aan kleding. Eind 18e eeuw is men in Europa begonnen om steeds meer broches te dragen en dan voornamelijk in Frankrijk.

 

De traditie van de broche

In byzantijnse tijd dienden de broches voornamelijk als sluiting voor het gewaad wat werd gedragen. Ook werd de broche destijds als sieraad gedragen. Men dacht dat de broches als symbool veel geluk brachten. Tot in de late oudheid waren er naast broches met veel ornamenten ook veel broches die vrij eenvoudig waren. De bewijzen heeft men ook ontdekt bij opgravingen waarbij veel Griekse militairen een broche droegen.

De invloed van de ontwerpen van de broches waren zeer groot doordat Azië een grote rol speelde en een grote invloed had alhier. Hierdoor ontstonden de meest prachtige broches die je maar kon voorstellen. In het christelijke tijdperk werden de broches voornamelijk ontworpen met een symbolische betekenis. Eind 13e eeuw is men kledij begonnen te dragen met knopen en vanaf die tijd wordt de broche als sieraad gebruikt door de drager. De Fransen waren de eersten die de broches begonnen te verfraaien met bloemstukken. Dit is eigenlijk ook hoe wij dit sieraad vandaag de dag nog steeds zien.