De collier ketting

25 juni 2018

De mogelijkheden bij de collier

Halssieraden of halskettingen worden bedoeld als men de term collier gebruikt. Vanuit de historie heeft het gouden collier grote verschillen doorgemaakt. Van simpel naar pompeus bezet met de meest mooie edelstenen en diamanten. Zo werden ze van oudsher vooral bij ceremoniële plechtigheden gedragen door onder andere de Royal Family en andere elite. Het maakt eigenlijk niet uit voor welke gelegenheid de halssieraden worden gedragen. Nog steeds worden ze gezien als iets modieus en chics.

 

Het collier door de eeuwen heenCollier

Al ver voor onze jaartelling droeg men reeds colliers en andere soorten halssieraden. Uiteraard waren dit niet de halssieraden zoals wij die vandaag de dag kennen. Deze waren vaak iets robuuster en veelal gemaakt van natuurlijke producten. Denk hierbij aan steen, hout en ivoor. Zoals als wij de mens kennen ontwikkelt deze zich. Met de tijd werd het product gemaakt van goud en zilver en werd dit zodoende het eerste model collier uit de historie. De oude Assyriërs waren de eerste die echt begonnen met het gilde met betrekking tot het maken van mooie gouden colliers versierd met ornamenten.

In alle eeuwen erna werd het collier ingeburgerd in de wereld van vandaag. Zo veranderde de mode van het collier bijna elke eeuw doordat de technieken natuurlijk verbeterd werden. Het gouden collier werd in het begin van de 18e eeuw gedragen als separaat sieraad en daarmee dus als echte uitblinker. Dit veranderde rond het einde van dezelfde eeuw omdat toen de sets meer in de mode kwamen. Zodoende werden ze gecombineerd met bijvoorbeeld oorbellen, ringen, armbanden en ander sieraden van goud en zilver.