De diamant en zijn anatomie

27 juni 2018

Anatomie van de briljante slijpvorm

 

Een diamant in de klassieke briljante slijpvorm bestaat uit de volgende elementen:

 

Rondist

De rondist is het gebied van de diamant met de grootste diameter. Het omringt de edelsteen als een riem. Als de cirkel te dun is, heeft dit een negatief effect op de stabiliteit van de diamant. Een te dikke rondist heeft een slechte invloed op de schittering.

Paviljoen

Het paviljoen is de tegenhanger van de kroon in de onderste helft van de diamant. Hij begint bij de rondist en eindigt bij de kollet.

Kroon

De kroon is het bovenste deel van een diamant, beginnend bij de rondist tot de tafelfacet.

Tafel

De tafel is het grootste facet van een diamant en bevindt zich bovenop de kroon. Door deze tafel kan het licht de diamant invallen.

Kollet

De kollet is een klein facet dat de onderkant van een diamant vormt. Het heeft een grote invloed op de optische eigenschappen. Als het te groot is, zal veel van het invallende licht niet worden gereflecteerd. Er zijn echter ook diamanten met een puntig uiteinde zonder kollet.

Facetten

Er zijn drie verschillende soorten facetten op de kroon van een diamant naast de tafel: acht stervormige Star Facets, acht ruitvormige Bezel facetten en 16 driehoekige Upper Crown Facets. De paviljoen is uitgerust met 16 Lower Girdle Facets, acht Pavilion Main Facets en een optioneel kollet.