De geschiedenis van de armsieraden

22 juni 2018

De geschiedenis van de armsieraden

Armsieraden wordt al sinds duizenden jaren gemaakt en gedragen in verschillende culturen over de hele wereld. Archeologische vondsten bewijzen dat circa 4.000 jaar geleden al armsieraden in het oude Egypte, Mesopotamië en China werden gedragen. In het begin werden voornamelijk natuurlijke materialen gebruikt zoals schelpen en dergelijke. Later werden ook mineralen als brons en koper gebruikt.

Bij het naderen van het einde van de bronstijd werden de mensen steeds professioneler in het bewerken van armsieraden. In de eerste dynastie, in 300 voor Chr., droegen de oude Egyptenaren reeds gouden en zilveren armsieraden versierd met edelstenen. In het rijk van de maya’s in het 4e millennium voor Christus werden ook al sporen van versierde armsieraden gevonden die werden gezet met edelstenen.

Later werd in Egypte als geluksbrenger een bepaald armsieraad geïntroduceerd, de zogenaamde ‘scarabee’. In de Griekse cultuur was het gebruikelijk dat soldaten metalen en leren armbanden droegen. Dit gebruik werd later ook overgenomen door de Romeinen, waarin ook slangvormige sieraden van goud erg in waren.

In China waren er reeds in 2500 voor Christus extravagante armbanden en andere armsieraden gesneden uit groene jade. Simultaan hieraan maakten ze gouden armbanden die versierd werden met uitgebreide gravures. Zo werden er bijvoorbeeld ornamenten, dieren en andere sprookjesachtige figuren weergegeven. Ook in India waren armsieraden duizenden jaren geleden al wijdverspreid.

De armsieraden en haar gebruik door de eeuwen heen

Tijdens de Middeleeuwen waren de armsieraden minder verspreid en van mindere betekenis dan de armsieraden vandaag de dag. Hier kwam in het begin van de renaissance verandering in, waarbij in voornamelijk het noorden van Europa meer en meer gouden armbanden werden gedragen door de bevolking. In het zuidelijk deel van Europa werden de armbanden voornamelijk vervaardigd van goud met parels.

In de 17e eeuw wonnen armbanden met edelstenen meer aan bekendheid. Rond de 17e eeuw werd het eveneens steeds trendier om dunne armbanden en armsieraden met edelstenen om de pols te dragen.

De 18e en 19e eeuw brachten zeer fijne armsieraden met zich mee, vervaardigd uit goud en versiert met ivoor en koraal.

Eind 19e begin 20e eeuw kwamen de armbanden en armsieraden massaal op de markt in de meest verschillende bewerkingen nu ook in de edelmetalen zilver en palladium.

Hedendaagse armsieraden

Vandaag de dag worden er armsieraden in de meest uiteenlopende vormen en uit de meest uiteenlopende materialen vervaardigd. Diamonto geeft u de mogelijkheid om te kiezen uit armsieraden en armbanden van de beste kwaliteit, gemaakt van de meest verschillende edelmetalen goud en zilver in verschillende karaten, indien gewenst met unieke diamanten en edelstenen.