De Koh-i-Noor diamant

27 juni 2018

De Koh-i-Noor diamant

Niet de grootste, maar waarschijnlijk de meest bekende diamant ter wereld, de Koh-i-Noor afkomstig uit India. In haar huidige vorm geslepen door Coster Diamonds in 1852, heeft zij nu een gewicht van 108,93 karaat.

De Koh-i-Noor heeft een rumoerige geschiedenis achter de rug. Zij kwam via Indiase radja’s en sultans, de pauwentroon van de Mogolkeizers, en Perzische handen weer in India, in Punjab terecht, waar de Britten haar vandaan haalden en zij tegenwoordig onderdeel van de Britse kroonjuwelen is.

De beroemde diamant is altijd onderwerp geweest van mythes en legenden. Men denkt dat verwijzingen naar een diamant in oude Hindoe teksten om haar zouden kunnen gaan. Uit de overlevering blijkt ook dat de diamant door middel van een list van eigenaar veranderde. Dit overkwam de Mogolkeizer Muhammad Shah toen hem door de Perzische veldheer Nadir Sjah werd voorgesteld van tulband te wisselen. De tulband waarin hij de diamant had verstopt. Toen Nadir de diamant ontdekte zou hij hebben uitgeroepen “koh-i-noor”, wat in het Perzisch “berg van licht” betekend.