De Princess slijpvorm (Cut)

27 juni 2018
De Princess slijpvorm (Cut)

De Princess Cut of Prinzessschliff behoort tot de Mixed Cuts, tot gemengde vormen tussen de Brilliant Cuts, waarvan de facetten stervormig zijn zoals in de briljante slijpvorm, en de Step Cuts met parallelle facetten.

De basisvorm van een edelsteen in de Princess Cut is vierkant en aan de bovenzijde volgen driehoekige facetten rond het bord, terwijl de overgang naar de rondist wordt gevormd door trapeziumvormige facetten.

 

Speciale kenmerken van de Princess Cut

Aan de onderzijde vormen de facetten een vier puntige ster, vanuit de hoeken lopen de facetten waaiervormig naar het midden, waar de vorm van een kruis ontstaat. Dit is zichtbaar als je de edelsteen van boven bekijkt.

Het aantal facetten kan aanzienlijk variëren in de Princess Cut, er zijn meestal ongeveer 58 facetten, maar er zijn ook varianten met maximaal 146 stukjes.

Omdat diamanten in de natuur voorkomen in de vorm van een octaëder – twee piramiden met elkaar verbonden aan de basis – en dus al vierkant op de top zijn, gaat er veel minder materiaal verloren in de Princess Cut dan in de briljante snit (20% vergeleken met 50%).

 

De prinses Cut en zijn uitvinder

De Princess Cut werd in 1965 in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg door Basil Watermeyer ontwikkeld en onmiddellijk gepatenteerd. Dit is een van de redenen waarom het minder vaak voorkomt dan de briljante slijpvorm. Ondertussen zijn deze patenten verlopen en is de distributie van de Princess Cut de afgelopen jaren toegenomen.

Basil Watermeyer gaf zijn creatie ook de alternatieve naam Barion Cut, een hybride van zijn voornaam en die van zijn vrouw Marion.