De term Jager of River bij diamanten

27 juni 2018

De term Jager of River bij diamanten

Toen de zogenaamde “old terms” voor de classificatie van de kleur van diamanten, in het begin van de 20e eeuw, in de VS werden geïntroduceerd, verwees de term Jager naar de hoogste kwaliteit.

De Jagersfontein mijn als naamgenoot voor de term Jager

De naam Jager is afgeleid van de Jagersfontein mijn in Zuid-Afrika, die in 1888 werd geopend. De diamanten die daar werden gevonden, worden gekenmerkt door een zeer zuivere, witte kleurtint met een blauwe kleur – “Fijnste blauw wit” en is daarom een ​​alternatieve naam voor Jager.

De mijn van waaruit de Jager diamanten afkomstig zijn, waren ook de Excelsior Diamant en de Golden Jubilee Diamond, die tot de grootste en beroemdste diamanten ter wereld behoren, gevonden. In totaal is in de Jager mijn 9,5 miljoen karaat diamant gevonden en is deze mijn begin jaren zeventig gesloten.

Vervanging van Jager door River

Al in 1930 werd de term Jager verwijderd van bovenaan de lijst van de kleurenschaal en vervangen door River. Er werd namelijk erkend dat de blauwachtige kleur van de Jager diamanten alleen tot stand was gekomen door de fluorescentie. Dit is de naam die wordt gegeven aan het effect dat edelstenen hebben onder invloed van Uv straling. Ze verschijnen dan in bepaalde kleuren. De diamant van Jager schittert in dit effect in een blauwe kleur en is alleen bij daglicht zichtbaar (maar niet bij kunstlicht). Dit omdat alleen bij natuurlijk licht ultraviolette straling te zien is. Het is dus geen blauwachtige kleur en deze is inherent aan de steen.