De Zegelring

26 juni 2018

De zegelring

Van oudsher wordt de zegelring gebruikt om een bepaald zegel op een document met was te drukken. Op deze manier werd de echtheid van de afzender gegarandeerd. Bij de oude Babyloniërs waren er afbeeldingen van voornamelijk dieren en goden die men gebruikte als zegelring. In de tijd van de oude Grieken werden deze voornamelijk door de legeraanvoerders gedragen als symbool voor de victorie. In die tijden waren ringen erg grof doordat deze ringen een brede ringscheen hadden. Met de tijd werden deze natuurlijk verfijnd. Vanaf die tijd begonnen de Romeinen de zegelringen te voorzien van edelstenen.

In die tijden was een zegelring een echt statussymbool wat alleen werd gedragen door de elitaire machtige Romeinse families. Dit machtssymbool heeft er ook voor gezorgd dat bijvoorbeeld de koninklijke families de zegelringen in de loop der tijd overnamen. Later kwamen de meest uiteenlopende zegelringen o.a. met een bepaald stempel. In een bepaalde vorm, voor een wapenschild of een ander symbool in omloop.

 

De moderne zegelring

De zegelring zoals deze vandaag de dag wordt gebruikt heeft niet echt een betekenis meer. Deze dient meer als sieraad voor dagelijks gebruik. De zegelringen worden in deze tijd voorzien van afbeeldingen of van andere manieren van beletteren.