De zetting – Ingewreven

26 juni 2018

De zetting – Ingewreven

Bij de zetvorm ingewreven wordt de edelsteen direct in het edelmetaal gezet, zonder dat er een speciale zetting gemaakt dient te worden. Daarvoor moet in het edelmetaal wel de vorm en de grootte van de edelsteen in het sieraad worden aangebracht. Daar wordt de nog te zetten edelsteen in gezet en nadien wordt deze goed in het edelmetaal gedrukt.

Een verschil met de gladomzetting is dat bij de ingewreven zetvorm enkel een smalle rand van het edelmetaal de steen overlapt. Dit is vooral belangrijk bij kleine edelstenen want deze worden op deze manier te veel bedekt.

 

 

De ingewreven variant en haar voordelen

Bij de ingewreven zetting heeft de edelsteen een zeer goede houvast en is de edelsteen bovendien zeer beschermd tegen beschadigingen van buitenaf. De zetting heeft ook een zeer glad oppervlak wat ervoor zorgt dat het sieraad een zeer prettig draagcomfort geeft. Dit is ook een van de redenen waarom de zetting wordt gebruikt voor veel sieraden die dagelijks gebruikt worden. Een van de voorbeelden zijn de iets bredere ringen die veelal dienstdoen als trouwring.