Diamant zuiverheid (clarity)

27 juni 2018

De zuiverheid of ook wel clarity of reinheid genoemd van een diamant is een van de vier C’s die de kwaliteit van een diamant bepalen. Ideaal is een diamant die volledig transparant en doorschijnend is. In werkelijkheid echter hebben de meeste edelstenen insluitsels en zijn ze min of meer een beetje troebel. Als gevolg hiervan neemt de schittering af.

Insluitsels kunnen onder andere ingesloten vreemde mineralen, kleine scheurtjes of andere gerelateerde kristaldefecten zijn. Bij de beoordeling van de Clarity (zuiverheid) is beter, hoe minder insluitsels aanwezig zijn en hoe kleiner en onopvallend deze zijn geplaatst. Het is dus het meest ongunstig wanneer de insluitsels zich in het midden van de diamant bevinden waar ze meteen in het oog vallen. Het is beter als ze in de buurt van de rondst zijn.

De GIA schaal voor het beoordelen van de zuiverheid (clarity)

Een internationaal bindende standaard is het gerenommeerde Clarity systeem (zuiverheid), ontwikkeld door de GIA (Gemological Institute of America). De beoordeling houdt rekening met grootte, type, positie, kleur en het aantal insluitsels.

De Clarity schaal varieert van de topcategorieën FL (loepzuiver) en IF (intern loepzuiver) tot VVS1 en VVS2 (zeer, zeer kleine insluitsels), VS1 en VS2 (zeer kleine insluitsels), SI1 en SI2 (kleine insluitsels) tot I1, I2 en I3 (insluitsels, insluitsels), waarbij zelfs met het blote oog herkenbare insluitsels kunnen worden waargenomen.

De meerderheid van de diamanten behoort tot de klassen VS en SI. Hogere kwaliteitsniveaus zijn zeer zeldzaam en daarom ook stukken duurder.

Kunstmatige ingrepen om de zuiverheid (clarity) te verbeteren

Er zijn diamanten in de handel, waarvan de helderheid kunstmatig worden verbeterd. Het is gebruikelijk om insluitsels met behulp van laserstralen te verwijderen of scheurtjes met hars te herstellen. Deze behandelingen hebben echter een negatief effect op de kwaliteit van de edelstenen en moeten in het certificaat worden gemarkeerd met de noot ‘Clarity Enhanced’. De prijs van dergelijke diamanten is een stuk lager dan die van onbehandelde (natuurlijke) edelstenen.