Diamantslijper

27 juni 2018

Diamantslijper

De eerste gilde van diamantslijpers werd in Amsterdam opgericht. In deze periode zijn voor het eerst edelstenen bewerkt om hun optische eigenschappen te verbeteren. Het slijpen van de steen speelt hier een bijzonder belangrijke rol, omdat een optimale slijpvorm de vurige schittering van diamanten en edelstenen mogelijk maakt.

Vandaag de dag is de diamantslijper een erkend beroep waar ook opleidingen voor te volgen zijn.

 

De diamantslijper en zijn werkterrein

De eerste taak van een diamantslijper is om een ​selectie te maken welke diamanten geschikt zijn voor de industrie en welke ook voor verwerking tot sieraden.

Tijdens het slijpproces wordt de ruwe diamant eerst door de diamantslijper in een ruwe vorm gezaagd. Vervolgens worden de facetten en de rondist aangedaan – het breedste punt van de diamant – geslepen. Vervolgens volgen verdere facetten aan de onderkant en de kroon van de edelsteen. Ten slotte poetst de diamantslijper het oppervlak van de edelsteen zo op. Dit op een manier zodat deze er zo schitterend en glanzend mogelijk uitziet.

 

De diamantslijper en zijn werkzaamheden

De werkzaamheden van een diamantslijper bevatten ook het plannen van het slijpproces. Hij moet vooral letten op welke vorm en maat het meest geschikt zijn voor de ruwe diamant. Vaak wordt door een driedimensionaal, door een computer gegenereerd mal gebruikt om te helpen, zodat men kan zien welke vormen in de ruwe diamant passen. De positie van insluitsels moet ook in acht worden genomen, omdat de insluitsels zich bij voorkeur op een onopvallende plek moeten bevinden.

Opgemerkt dient te worden dat grote diamanten een veel hogere waarde hebben dan kleine. Dus het loont zich om een ​​grote edelsteen te slijpen in meerdere kleine diamanten, zelfs al is het materiaalverlies hoger. Over het algemeen gaat er veel gewicht verloren bij het slijpen, gemiddeld ongeveer 50%.

Andere criteria waar de diamantslijper rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld de populariteit van de gewenste slijpvorm. Briljant geslepen diamanten hebben een groter voordeel omdat de vraag naar deze slijpvorm het meest is.