Edelmetalen

22 juni 2018

De beschrijving van edelmetalen

Er bestaan meerdere soorten edelmetalen, voorbeelden hiervan zijn o.a.: platina, goud, zilver, rhodium, palladium en ruthenium. De edelmetalen worden gekarakteriseerd doordat ze uitermate bestendig zijn tegen corrosie. Bovendien kunnen edelmetalen niet worden vernietigd door zoutzuur. Normaliter beschouwd men in eerste instantie de edelmetalen goud, platina en zilver als meest voorkomende edelmetalen. Deze edelmetalen goud, platina, palladium en zilver spelen tevens de meest significante rol in de sieraden industrie.

 

 

De historische betekenis cultureel gezien

De edelmetalen goud, palladium, platina en zilver hebben reeds sinds duizenden jaren een betoverende invloed op de mens gehad. Dit is de reden dat al zeer vroeg in de geschiedenis edelmetalen als goud gebruikt werden voor sieraden, maar ook als betaalmiddel vanwege haar intrinsieke waarde. Naast het gebruik van goud als sieraad heeft het door de eeuwen heen ook altijd een grote religieuze waarde gehad.

 

Het edelmetaal goud en zijn godsdienstige betekenis

Het Nederlandse woord goud is afkomstig uit het Germaans, waar het woord goud staat voor glanzend. De scheikundige afkorting Au staat voor Aurum.

 

 

In de bijbel wordt het goud meerdere malen genoemd en ook hier heeft het edelmetaal goud een grote betekenis. Zo werd goud in de bouw van de heilige tempel in Jeruzalem gebruikt.

In de oudheid werd goud ook gebruikt bij de oude Egyptenaren waar het edelmetaal tevens een waardevolle betekenis had. Het werd als iets heiligs gezien en men dacht dat het goud in verbinding stond met de zon. Vandaar dat er veel beelden in die tijd uit goud zijn vervaardigd. Deze werden ook meegenomen in de grafkist bij het overlijden van de farao’s. Denk o.a. aan de gouden maskers die zijn gevonden.