Emerald Cut

27 juni 2018
Emerald Cut

De Emerald slijpvorm of de smaragdslijpvorm behoort tot de ‘step cuts’. Dit zijn gepolijste vormen die worden gekenmerkt door langwerpige, parallelle facetten. Hun uiterlijk doet denken aan traptreden, vandaar ook de naam emerald cut. Van de Briljante slijpvormen, waarbij de meest bekende de Briljant cut is, verschillen ze met de Step Cuts doordat ze niet zozeer het vuur en de schittering willen laten zien maar meer de reinheid van de diamant naar voren willen brengen. Zijn naam heeft de Emerald cut of de smaragd cut te danken aan het oorspronkelijk gebruik waarbij de groene smaragd (edelsteen) werd gebruikt.

 

Het uiterlijk van de Emerald Cut

De basisvorm van een edelsteen is die van een achtkantige vorm waarbij de vier hoeken van de rechthoekige uitgangsvorm zijn afgevlakt. De onderkant verschilt van de bovenkant doordat deze geen tafel heeft, maar de facetten, die overigens identiek gerangschikt zijn, naar de rand lopen.

Alleen edelstenen van een goede reinheid moeten in de smaragdgroene slijpvorm worden geslepen, omdat het kleinste vlekje direct in het oog springt. Een goede emerald cut wordt gekenmerkt doordat de oppervlakken van de edelsteen op zijn mooist zijn.