Fancy diamonds

28 juni 2018

Over het algemeen worden diamanten als bijzonder waardevol beschouwd als ze een puur witte kleur hebben zonder vergeling of bruin worden. Een uitzondering op deze regel wordt echter gevormd door de zogenaamde Fancy Diamonds (Fancy = fancy, extravagant, chic). Deze term verwijst naar al die diamanten die uit de gebruikelijke kleurschaal van D (heel fijn wit +) tot Z (geel) vallen. In principe kunnen diamanten voorkomen in alle kleuren (wit, zwart, geel, bruin, blauw, groen, rood, roze of roze), maar de gele en bruine tinten domineren beduidend.

Voor de gekleurde diamanten geldt, hoe intenser de tint, hoe hoger de waarde. Vaak is de prijs van Fancy Diamonds hoger dan die van kleurloze witte diamanten vanwege de grote zeldzaamheid.

The Fancy Diamonds en hun kleur

Yellow Fancy Diamonds danken hun kleur door de aanwezigheid van stikstof, waarbij de kleurintensiteit afhangt van de hoeveelheid. Een uiterst beroemde fancy diamant met een kanariegele kleur is de 128.51 karaat Tiffany-diamant. De grootst geslepen diamant ter wereld, Golden Jubilee genaamd, heeft een gouden tint.

De schade in de kristalstructuur is verantwoordelijk voor de vorming van bruine diamanten. Een opvallende Fancy Diamond in deze kleur is de druppelvormige Earth Star Diamond met een gewicht van 111,59 ct.

Het element boor veroorzaakt de verkleuring van blauwe Fancy Diamonds; prominente voorbeelden van dergelijke edelstenen zijn de Hope Diamond en de Blue Wittelsbacher. In het geval van de uiterst zeldzame groene Fancy Diamonds is natuurlijke bestraling een reden voor de kleur vorming. Een beroemde groene diamant is het 41.0-karaat groene Dresden in de drop cut.

De zeldzaamste fancy diamanten zijn die in het rood, roze of roze, ze krijgen hun kleur door interne schade in de kristalstructuur, wat resulteert in een absorptiestreep bij 550 nm. Een bekend rood exemplaar is de Red Diamond uit Australië, die ruwe diamant van 35 karaat bevatte. Een roze diamant van aanzienlijke omvang is de Darya-ye Noor-diamant uit de Indiase Golconda-mijnen.

Fancy Diamonds bij DIAMONTO

Indien u vagen mocht hebben met betrekking tot de Fancy Diamonds aarzelt u dan niet en neem contact op met ons Diamonto team. Onze specialisten met ruime ervaring helpen u graag verder indien u ervoor kiest een heel persoonlijk juweel met een Fancy Diamond te creëren.