Fluorescentie

27 juni 2018

Fluorescentie

Fluorescentie is een speciale vorm van luminescentie en verwijst naar een optisch fenomeen waarin een materiaal wordt verlicht onder invloed van ultraviolette straling. Aangezien dit fenomeen voor het eerst werd geregistreerd met fluoriet, kreeg het zijn naam op basis van dit mineraal. George Gabriel Stokes was de eerste die de kenmerken van fluorescentie in 1852 beschreef.

Fluorescentie en zijn kenmerken

De reden voor het optreden van fluorescentie zijn defecten in de kristalstructuur van het respectievelijke mineraal of insluitsels van vreemde stoffen. Deze veroorzaken de verlichting die, afhankelijk van de stof, de kleur wit, blauw, groen, rood, oranje of geel aanneemt. Het verschillende fluorescentie gedrag van anders identieke mineralen onder invloed van uv-straling kan nuttig zijn om ze te kunnen onderscheiden. Tot nu toe kent men ongeveer 200 mineralen, waarin dit verschijnsel kan voorkomen, maar in verschillende gradaties van relevantie.

Fluorescentie verschilt van fosforescentie doordat het lichteffect slechts duurt gedurende de duur van de bestraling; Daarentegen kan fosforescentie gedurende meerdere uren blijven na gloeien.

Fluorescentie bij diamanten

Ongeveer een derde van alle diamanten toont een sterkere of zwakkere fluorescentie. Desalniettemin (in het certificaat als medium, sterke of zeer sterke fluorescentie aangegeven) is slechts bij 10% van deze edelstenen de vertoning van fluorescentie zichtbaar.

Bij meer dan 95% van de diamanten met fluorescentie onder uv-licht kan men een blauwe kleur zien, maar bij andere kleuren zoals geel of wit is dit zeldzamer. Blauw is de aanvullende kleur. Geel is de kleur die zich in de meeste diamanten bevindt. Bij diamanten is de voorkeur toch dat de diamanten een medium sterke fluorescentie hebben, omdat hiermee de getinte kleur niveaus witter lijken.

De sterkte van de fluorescentie heeft in de meeste diamanten geen grote invloed op het uiterlijk van de diamant. Dus bij het overgrote deel van de edelstenen wordt de schittering niet aangetast. In sommige gevallen kunnen diamanten met zeer sterke fluorescentie er troebel uitzien; maar dit geldt alleen voor diamanten waarbij minder dan 0,2% fluorescente aanwezig is.

Op gekleurde diamanten heeft fluorescentie een positief effect omdat het het kleureffect en schittering vergroot. Bij een aantal diamanten met fluorescentie roept het zelfs mooiere kleureffecten op waarbij de diamanten lijken te gloeien.