Geïnteresseerd in ruwe diamanten?

28 juni 2018

Een ruwe diamant is een onbewerkte, ongeslepen diamant en een edelsteen met veel mysterie. In ongeslepen toestand kan de kwaliteit van de diamant nog niet worden vastgesteld. Pas na het slijpen en polijsten kunnen de kwaliteit en zuiverheid ervan herkenbaar worden.

Zelfs de modernste technieken kunnen niet helemaal worden gebruikt om de kwaliteit van ruwe diamant te bepalen. Uiteindelijk is de expertise van een diamantslijper allesbepalend.

Waar kan men ruwe diamanten kopen?

Het is zeer moeilijk als particulier een ​​ruwe diamant te kopen, aangezien de ruwe diamanten via de diamantbeurzen direct aan diamantslijpers over de hele wereld worden verkocht. Particulieren hebben geen toegang tot deze ruwe diamantbeurzen, zodat er aan de consument slechts enkel geslepen diamanten worden aangeboden.

Waar komen ruwe diamanten vandaan?

Het World Trade Center for Diamonds bevindt zich nu in Antwerpen. Vanuit de diamantmijnen in de wereld (in Afrika, Australië, China, Canada, Rusland en Zuid-Amerika) worden de ruwe diamanten geleverd aan de ruwe diamantbeurzen in Antwerpen, vanwaar ze worden doorverkocht aan de diamantslijpers. Particulieren hebben geen toegang tot deze ruwe diamant beurzen.

De grootste beurzen voor ruwe diamanten

De Diamantkring in Antwerpen is ’s werelds grootste aandelenmarkt voor ruwe diamanten. Van de aandelenmarkt worden de ruwe diamanten via diamant slijperijen over de hele wereld verkocht. De meeste ruwe diamantslijpers zijn in India, Israël, China of België. Daar worden de ruwe diamanten nauwkeurig geslepen en gepolijst.

Het slijpen van ruwe diamanten

Voordat een diamant wordt geslepen is het erg moeilijk om de kwaliteit ervan in te schatten. De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door vier criteria, de zogenaamde vier C’s: kleur, karaat, reinheid en slijpvorm. Voor het slijpen van een diamant is een expert noodzakelijk, omdat alleen door de slijpvorm de maximale glans en schittering van een diamant naar boven komt.

Hoe komt de diamant uiteindelijk bij de consument?

Na het slijpen gaan de diamanten via de diamantenbeurs voor geslepen diamanten naar de groothandelaren en van daaruit naar juweliers, goudsmeden en sieraden fabrikanten. Vanaf hier worden de geslepen diamanten te koop aangeboden aan de consument, hetzij in de vorm van een waarde investering of als prachtig sieraad.