Goudbaren

22 juni 2018

Onder het begrip baren of staven wordt verstaan metaal, in een verhitte vloeibare toestand in een mal vorm gegoten en deze dan na verloop van tijd opdroogt en daarmee dus hard word. Een groot pluspunt van baren is dat het edelmetaal makkelijk te bewaren is en dat ze makkelijk te vervoeren zijn voor het geval ze op een andere locatie weer voor nieuwe doeleinden moeten worden gesmolten. Baren of staven worden gebruikt voor meerdere edelmetalen zoals palladium, goud, platina en zilver.

 

Goudstaven van edelmetaal

Baren vervaardigd van een bepaald edelmetaal worden hoofdzakelijk gebruikt voor beleggingsdoeleinden. In de internationale handel zijn er geregistreerde baren met een drietal kenmerken erin gestempeld namelijk de zuiverheid, de fabrikant en het nummer van de bar. Het nummeren van de baren is een richtlijn zodat er op deze manier geen twijfel over zou kunnen ontstaan door fraude, aangezien dit in een logboek door de fabrikanten zelf wordt bijgehouden.

Als richtlijn geldt, dat het puurgehalte bij goud staven minstens 99,5% moet bedragen. Bij zilver staven is dit 99,9% en bij platina en palladium staven 99,95%

Het gewicht van een standaard goudbar bedraagt 400 troy ounce wat neerkomt op plus minus 12,44 kilogram. Het gewicht van een bar kan op verschillende manieren worden weergegeven in Troy ounce, gram of ook in pounds. Voor de fabrikanten van deze edelmetalen gelden strikte regels daarom moeten alle baren voorzien zijn van een certificaat.

 

De historie van de edelmetaal staven

Vandaag weten we dat baren al in de prehistorie door mensen werden vervaardigd. In die tijd werden ze gegoten uit de metalen goud, zilver, brons, koper en tin. Echter werd dit niet, op zo een accurate wijze gedaan zoals we dit vandaag de dag kennen. De metalen werden in die tijd in baren gemaakt zodat ze makkelijk te transporteren waren.

Zelfs vóór onze jaartelling begon men staven van de edelmetalen goud en zilver te maken, niet voor verdere verwerking, maar als geldmiddel. Het werd gebruikt als ruilmiddel, waaruit de productie van de eerste munten voortkwam.