Goudlegeringen

25 juni 2018
Goudlegeringen

Als goud in zijn pure vorm genomen wordt is deze niet geschikt voor het vervaardigen van sieraden. Simpelweg omdat het puur goud te zacht is en hierdoor deukjes krijgt. Daarom wordt puur goud bijna altijd vermengd met andere (edel)metalen zoals koper en zilver. Deze vermenging met andere (edel)metalen en de juiste goudlegeringen zorgt ervoor dat sieraden steviger worden.

 

De verschillende goudlegeringen in de wereld

Nederland: In Nederland zijn de goudlegeringen (14 karaat) goud 585 en het (18 karaat) 750 goud het (22 karaat) 916 de meest gangbare legeringen voor de sieraden markt. In Nederland is de gangbare legering 14 karaat, dit is ook bij gouden trouwringen het geval. De 22kt gouden variant is hierbij het goud met de hoogste legering. Dit goud wordt voornamelijk door allochtonen gebruikt omdat het goud in die cultuur meer een statussymbool is.

Engeland: De Engelsen gebruiken de goudlegeringen 9 karaat goud, 14 karaat goud en 18 karaat goud het meeste. Ook zij hebben veel allochtonen uit Azië die hun eigen goudcultuur mee hebben genomen. Hierbij is de 22 karaat de meest gangbare goudlegering.

Zweden: In Zweden is het 18 karaat goud het meest gangbare goudlegering voor ieraden. Dit komt doordat de mensen daar over het algemeen meer te besteden hebben en vandaar sieraden kopen met een hoger goudgehalte.

China: In China en meer Aziatische landen wordt voornamelijk goud geproduceerd in hogere puur gehaltes. Het gemiddelde goudgehalte in Azië en China zit ongeveer op 22 karaat oftewel 91,6 procent aan puur goud.

 

Goud is waardevol

Goud is zeldzaam. In totaal wordt geschat dat er op de wereld een hoeveelheid goud is van een kleine 200.000 ton, 200 miljoen kilo. Dit klinkt misschien als veel, maar zou je al dit goud in een kubus stoppen, dan is die maar een ruime 20 bij 20 bij 20 meter. Wel een hele zware kubus, want goud is zwaar, het heeft een hoog soortelijk gewicht. Het is ongeveer 20 keer zwaarder dan water. Goud is bovendien een edelmetaal, vrijwel inert, erg goed warmte en elektriciteit geleidend en daardoor ook geschikt voor andere toepassingen, zoals in elektronica.

Al deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat goud een hoge waarde heeft. Het is niet voor niets de koninklijke kleur van gouden munten en de winnende kleur van gouden medailles. Het is dan ook niet vreemd dat goud het meest gekozen materiaal is geworden voor uitingen van liefde en waardering, gouden trouwringen en verlovingsringen, sieraden in allerlei soorten en vormen.