Goudsmid

25 juni 2018

De goudsmid

In verschillende culturen werd reeds in de prehistorische tijd het edelmetaal goud bewerkt. Hiermee kunnen we dus stellen dat het beroep sedert eeuwen bestaat. We kunnen zeggen dat door heel veel volkeren, van de Kelten tot aan de Romeinen gebruik werd gemaakt van smeden. Opvallend is dat er vandaag de dag nog steeds eeuwenoude technieken zijn die nog steeds worden gebruikt.

In de middeleeuwen was het gilde van goudsmid een zeer welvarend beroep met een hoge mate van aanzien. Vaak was de goudsmid tevens de persoon die handelde in sieraden en nam hij de taak als bankier op zich. Reeds in de vroege middeleeuwen werd het graveren uitgevonden, wat uiteraard ook door de smeden werd gedaan.

De hedendaagse goudsmid

In Nederland bestaat er een opleiding tot goudsmid die men kan volgen in Schoonhoven. De werkomschrijving omvat het ontwerp van sieraden gemaakt van een bepaald edelmetaal en reparaties van sieraden. De goudsmid gebruikt verschillende processen zoals die van smelten, gieten, rollen en smeden.

U begrijpt uiteraard dat het gilde om smid te kunnen worden uitermate veel nauwkeurigheid en oog voor detail vereist. Helaas zien we in de moderne tijd dat veel van het traditionele beroep goudsmid wordt vervangen door de automatisering en het gebruik van machines.