Goudstaven

22 juni 2018

Reeds duizenden jaren geleden werden goudstaven gebruikt als ruilmiddel, en vormden zij toen al de eerste geslagen munten. Vandaag worden de goudbaren niet meer gebruikt voor het betalingsverkeer maar dienen ze enkel en alleen in de kluizen van de bank en in de kluizen van privé personen als investering. Men kan goudbaren kopen in de meest uiteenlopende gewichten tussen 1 gram en 1 kilo. Uiteraard zijn er ook zwaardere goudbaren van 400 ounce, dit staat gelijk aan plus minus 12,5 kilo. Deze kunnen alleen worden verkocht door banken of door bedrijven die edelmetaal verwerken.

 

Goudstaven waar moet ik op letten

Het is uitermate significant dat de goudstaven duidelijk worden gekenmerkt door bepaalde gegevens. Daarom is het voor elke fabrikant verplicht om zijn eigen logo in het goud te stempelen. Verder meer moeten de massa en het puur gehalte worden vermeld.

Als voorbeeld 999,9 staat voor een puur gehalte van 99,99%. Grote goudstaven krijgen on top ook een individueel nummer waarmee men deze goudstaven duidelijk identificeren kan.

 

Historie van de goudwinning

Een papyrus tekening uit 800-900 voor Cristus laat ons zien dat reeds in het oude Egypte al goud werd gescheiden van andere bestanddelen. De Romeinen bleken niet zover gevorderd te zijn aangaande het scheiden van goud en andere bestanddelen zoals de oude Egyptenaren. Zo blijkt uit onderzoeken uit die tijd. Zo hebben veel andere grote culturen zoals de Arabieren of andere volkeren allemaal hun eigen ervaring en gebruiken die met goud te maken hebben gehad. De laatste echte goudkoorts dateert van medio 1800 toen veel mensen naar goud zochten in de VS.