Goudwinning

25 juni 2018

Er worden verschillende methoden van goudwinning gebruikt op de verschillende terreinen waar goud wordt gevonden. De eerst vindplaatsen van het edelmetaal worden gekenmerkt door het feit dat het goud nog steeds moet worden onttrokken uit de rotsmassa. Als tweede vindplaats van het edelmetaal goud zijn die plekken waar het goud reeds is losgekomen van de rots en meestal samen met grind en stenen op de bodem van rivieren ligt. De meest voor de hand liggende en makkelijke goudwinning kan worden gedaan middels het wassen van goud.

 

Goudwinning op verschillende terreinen

De oudste manier om goud te winnen is die van het wassen van het goud in een pan aan een rivier en wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. Een groot voordeel van deze manier van goud winnen is dat het relatief milieuvriendelijk is. Het nadeel echter is dat het zeer arbeidsintensief is.

 

Milieuvriendelijke goudwinning

Tegenwoordig wordt overwegend een elektrochemische manier van goudwinning gebruikt. Hiermee kan goud met een bijzonder hoge puurheid kan worden verkregen. Deze methode wordt ook wel raffineren genoemd en wordt gekenmerkt door het volgende. Dit houdt in dat koper wat goud bevat wordt gescheiden door een elektronische circulatie. Op zijn beurt wordt deze weer in zijn eigen metaal ontbonden.