Het Kimberley proces

28 juni 2018

Het Kimberley proces

Het Kimberley proces werd in 2000 gelanceerd in de gelijknamige Zuid-Afrikaanse stad. Het doel was om te vechten tegen conflictdiamanten. De oorspronkelijke deelnemers waren vertegenwoordigers van Afrikaanse diamant producerende landen.

Deze Afrikaanse landen bespraken methoden om de handel in conflictdiamanten te stoppen en ervoor te zorgen dat de edelstenen niet werden gebruikt om militaire conflicten te financieren.

 

Het Kimberley process certification scheme (KPCS)

De resultaten van het proces stroomden naar de Kimberley KPCS, die de productie en handel van ruwe diamanten regelt. In 2002 werden regels vastgelegd die moesten worden nageleefd door diamant producerende staten. Een jaar later trad het systeem in werking en begonnen de deelnemende staten de regels toe te passen.

Het Kimberley proces telt vandaag 54 leden en vertegenwoordigt 81 staten. De Europese Unie geldt als één enkel lid. De deelnemers vormen 99,8% van de diamanthandel in de wereld. De World Diamond Council, de organisatie die de internationale diamantindustrie vertegenwoordigt neemt ook deel aan het Kimberley proces.

 

Positieve effecten van handelen in diamanten

Het Kimberley proces is ontworpen om de handel in diamanten te helpen om deze ten goede te laten komen aan de nationale ontwikkeling van de landen van herkomst. Op de juiste manier gebruikt men de winsten van de verkoop voor de uitbreiding van de lokale infrastructuur en de vestiging van belangrijke plekken zoals ziekenhuizen of scholen.

 

DIAMONTO – gegarandeerd geen conflictdiamanten

DIAMONTO respecteert de principes van de Kimberley overeenkomst. Bij ons bent u gegarandeerd van conflictvrije diamanten die zijn gecertificeerd door een internationaal gerenommeerd testinstituut zoals de GIA.