Karaat
Karaat
Het karaat is een van de vier belangrijkste kwaliteitskenmerken van de zogeheten vier C’s, die worden gebruikt om de prijs van een diamant te bepalen.
Het is een waardebepaling voor het gewicht van diamanten en andere edelstenen, waarbij een karaat gelijk staat aan 0,2 gram. Als alternatief wordt ook wel eens de verklaring gegeven waarbij men bij kleine diamanten uitgaat van punten. Bij deze methodiek wordt een karaat verdeeld in 100 punten; een half karaat heeft dus een gewicht van 50 punten.
De relatie tussen karaat en prijs
Hoe zwaarder een diamant, hoe duurder deze is. Opgemerkt dient echter te worden dat de prijs niet per se met het gewicht in karaat stijgt naarmate de diamant groter wordt. Grote diamanten zijn uiterst zeldzaam en daarom kost een 2 karaat meer dan het dubbele van een één karaat.
Bij bepaalde groottes zijn ook hoge prijsstijgingen te zien. Dus er is slechts een kleine prijsstijging tussen een 0,80 karaat en een 0,85 karaat diamant, maar wat tussen een 0,95 karaat en een één karaat duidelijk wel het geval is. Hetzelfde principe kan ook worden toegepast bij edelstenen van twee karaat, drie karaat, enz.
Het karaat (Carat) – geen eenheid voor de grootte van een edelsteen
Wat moet worden overwogen bij het kopen van een diamant, is dat het gewicht in karaat geen betrouwbare indicator is voor de grootte van de edelsteen, ook hier spelen de afmetingen en verhoudingen een cruciale rol. Bij hetzelfde karaat gewicht kunnen twee diamanten verschillen in diameter en hoogte. Als een één karaat een ideale briljante slijpvorm heeft, is zijn diameter 6,2 mm.
Voor het optische effect is ook de uitvoering van de slijpvorm relevant. Als de diamant een betoverende glans en een vurige schittering krijgt dankzij de uitstekende slijpvorm, lijkt hij groter dan een doorsnee geslepen edelsteen.
De karaat en zijn traditie
De oorsprong van het woord karaat komt uit het Grieks, daar werd de term kerátion gebruikt voor de hoornvormige vrucht van de Johannesbroodboom. De zaden van deze peulvruchten werden gebruikt als een maat voor het gewicht vanwege hun bijna uniforme gewicht van 0,2 gram als gewichtsbepaling. Het woord Karaat (Carat) kwam uiteindelijk via de Latijnse naam carratus en de Franse naam le carat naar het Nederlands karaat. In Nederland is de afkorting ct. gebruikelijk voor karaat, in veel andere landen in Europa wordt ook de afkorting kt. gebruikt.