Diamant Kleur (Colour)

27 juni 2018

Diamanten bestaan ​​in een breed scala aan kleuren en zijn onder andere verkrijgbaar in geel, rood, groen, blauw, bruin en zwart. De overgrote meerderheid neemt echter de kleurloze tot nagenoeg bijna kleurloze edelstenen. Voor hen heeft de GIA (Gemological Institute of America) een internationaal geldige beoordelingsschaal ontwikkeld. Het varieert van de kleur D van topkwaliteit tot de herkenbare tint Z. In een wat grovere onderverdeling zijn de afzonderlijke letters gegroepeerd in zes groepen:

Zeer fijn wit (D en E), fijn wit (F en G), wit (H), licht getint wit (I en J), getint wit (K en L); de resterende stappen naar Z krijgen de naam getint 1 t/m 4.

De kleur en de relevantie voor de uitstraling van een diamant

Diamanten met een zuiver witte kleur zijn van de hoogste waarde omdat ze het mooiste visuele effect geven. Het fascinerende aan deze kleurloze edelstenen is dat het licht door het kleurenspectrum van de regenboog gaat en waarbij deze wordt weerspiegeld. Dit effect komt echter alleen tot zijn recht bij de volledig kleurloze diamanten in al hun schoonheid.

De speciale plek van de Fancy Diamonds

Zeer verschillende beoordelingscriteria spelen een rol bij de gekleurde diamanten (Fancy Diamonds). Met deze uiterst zeldzame edelstenen – slechts één van de 100.000 diamanten is een Fancy Diamond – is een levendige kleur veel gevraagd. Begeerde tinten zijn sterk kanariegeel, een diepblauw of een intens roze kleur.

De bepaling van de kleur

De kleurverschillen tussen de afzonderlijke kwaliteiten zijn erg klein en nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Dus de classificatie van diamanten is een moeilijke taak. Voor dit doel gebruikt de GIA gestandaardiseerde vergelijkingsstenen, met behulp waarvan de specialisten de kleur van edelstenen kunnen classificeren.

 

De kleur (color) – de oude voorwaarden

Ondertussen werden de zogenaamde oude voorwaarden vervangen door de GIA aanduidingen, maar je kunt de termen zo nu en dan nog steeds vinden. De kleur River (D, E) komt overeen met de hoogste kwaliteit, gevolgd door Top Wesselton (F, G), Wesselton (H), Top Crystal (I), Crystal (J, K), Top Cape (L) en Cape (M, N).