Loepzuivere diamanten kopen?

27 juni 2018
FAQ

Loepzuivere diamanten kopen?

Loepzuiver verwijst naar de reinheid van diamanten en heeft het hoogste kwaliteitsniveau volgens het systeem van de GIA (Gemological Institute of America). Een diamant mag alleen als loepzuivere diamant worden verkocht als een expert met een tienvoudige vergroting geen insluitsels of oneffenheden kan vinden. Dit is zeer zelden het geval. De meeste diamanten zijn niet loepzuiver, maar hebben kleinere of grotere oneffenheden. Deze worden ook wel “vingerafdrukken van de natuur” genoemd.

 

De totstandkoming van de GIA schaal

Het systeem van de GIA is ontwikkeld begin vijftiger jaren en is een internationale leider op dit gebied. Tevens zijn ook andere gerenommeerde instituten, zoals het IGI (International Gemological Institute) en HRD in staat om loepzuivere diamanten te beoordelen.

 

Bepaling van de reinheid van een diamant

Om te kunnen bepalen of een losse diamant loepzuiver is, wordt deze door de GIA middels bepaalde technieken tienvoudig vergroot. De beoordeling van de zuiverheid (clarity) hangt af van vijf factoren: de grootte van de insluitsels, het aantal, de positie in de diamant, het type en de kleur. Deze criteria bepalen de kwaliteit van de zuiverheid. De term “loepzuiver” is gereserveerd voor diamanten, waarin geen insluitsels zichtbaar zijn.

Voor de verdere onderverdeling geldt, hoe kleiner de insluitsels, des te beter de zuiverheid (clarity) van de diamant wordt bepaald. Zelfs een loepzuivere diamant hoeft niet noodzakelijk volledig vrij van onzuiverheden te zijn. Deze zijn echter maar zo klein dat deze het uiterlijk op geen enkele manier beïnvloeden.

De waarde van een diamant is hoger naarmate er minder insluitsels zijn. Een andere belangrijke factor in de classificatie van reinheid (zuiverheid) is de positie van de insluitsels. Het meest ongunstige hierbij is wanneer de insluitsels zich direct onder de tafel van de diamant bevinden. Op deze plek vallen op en worden ook extra weerspiegelt door de facetten aan de zijkant. Er zit een verschil in de type onzuiverheden namelijk de interne en externe oneffenheden. Als een diamant interne onzuiverheden bevat kan deze nooit in aanmerking komen voor loepzuiver. Daarnaast speelt de kleur van de insluitsels een belangrijke rol, omdat het hierbij afhangt van hoe opvallend ze zijn.

Diamanten bij DIAMONTO

Bij Diamonto zorgen wij ervoor dat we alleen de mooiste diamanten selecteren met de beste kwaliteitskenmerken. Wij bieden deze aan als een edelsteen voor sieraden of als investering. Bij Diamonto vindt u een uitgebreide diamant selectie met verschillende kwaliteitskenmerken en voor elk budget.

Overtuig uzelf van de mooiste diamanten bij Diamonto uw online diamantwinkel.