Old cut slijpvorm

27 juni 2018

Old cut slijpvorm

Bij de oude slijpvorm worden alle slijpvormen geschaard die reeds bestonden voordat de briljante slijpvorm bestond. De briljante slijpvorm deed zijn intrede rond eind 18e eeuw.

Deze old cut vindt zijn oorsprong eind 13e eeuw waar deze slijpvorm ontwikkeld werd. Voor deze tijd bestonden er enkel diamanten in hun natuurlijke vorm. De eerste slijpvormen in de ‘old cut’ zoals wij die vandaag kennen noemde men “spitssteen”. Hier beperkte men zich enkel om het optische effect te optimaliseren door middel van het polijsten van de zijkanten van de diamant. Dit was destijds een diamant met 8 vlakken.

 

Historische ontwikkeling ‘old cut’

Een vervolg op de ‘spitssteen’ was de tafelsteen eind 14e eeuw, waarin de bovenste en onderste punt van de 8 vlakken werden verwijderd, waardoor er vlakke zijdes ontstonden. Verder in de tijd werd de 4 hoekige rondist van deze old cut, door een achthoekige vervangen. De reden hiervoor was dat men een nieuw techniek had ontwikkeld met een nieuwe slijpsteen. In deze tijd is ook voor het eerst de oude slijpvorm, de zogenaamde ‘rose cut’ ontstaan. Nog een verdere ontwikkeling in de richting van de briljante slijpvorm zoals we die vandaag kennen ontstond eind 16e eeuw en had nu al aanzienlijk meer facetten of zijdes.

 

De old cut tot en met vandaag

Waarschijnlijk van grootste significantie voor het ontstaan van de briljante slijpvorm is de 18e eeuw, waarin de Italiaan Peruzzi een slijpvorm ontwikkelde die vandaag de dag bekend is als Diamant-Old cut. De rondist bestaat hier uit een afgerond vierkant. Op de bovenkant bevinden zich 32 facetten en op de onderkant 24 facetten zoals ook een afgevlakte culet tevens barokdiamant genoemd wordt. Deze manier van diamant slijpen werd rond 1900 verfijnd, waarbij de rondist met 58 facetten steeds dichter in de buurt kwam. Het verschil met de huidige briljante slijpvorm is dat destijds de symmetrie en proporties nog niet optimaal waren in vergelijking met de briljant zoals wij die vandaag de dag kennen. De uiteindelijke ontwikkeling van de diamant old cut was begin 20e eeuw. In de daaropvolgende jaren werden er meerdere studies gedaan om de ideale afmeting van een diamant te kunnen krijgen.

 

De hedendaagse slijpvormen in een overzicht

Brillant (rond), Druppel, Princess, Ovaal, Hart, Marquise, Smaragd, Asscher, Cushion, Radiant. Deze treft u hieronder in een overzicht aan.

 

De oude snede in de engere zin

Tegenwoordig wordt de naam ‘old cut’ hoofdzakelijk gebruikt voor alle diamanten die stammen uit de tijd voor het ontstaan van de briljante slijpvorm zoals we deze vandaag kennen. Deze diamanten zijn te herkennen aan dat de rondist niet de perfecte ronde vorm bezit en tevens heeft de old cut niet de ideale afmetingen. Doordat de techniek in die tijd nog niet optimaal was voor het slijpen van de vlakken (facetten) hebben veel van deze old cut diamanten een meer donker uiterlijk in vergelijking met de briljante slijpvorm. Waar de old cut het beste mee te vergelijken is zijn de baguette slijpvorm en de smaragd slijpvorm.