Platina het beste wat er is aan edelmetaal

22 juni 2018

Platina het beste wat er is aan edelmetaal

Het platina karakteriseert zich door meerdere goede kenmerken. Het platina heeft de eigenschap om zeer goed tegen oxidatie te kunnen. Hij krijgt minder snel deukjes doordat het qua hardheid vele malen sterker is dan andere edelmetalen. Een veel voorkomende karaat gehalte is het platina 950. Deze bestaat uit 95% platina, de rest is een mix van zilver en koper.

 

Platina

 

Platina – eindelijk echte erkenning

Rond de 18e eeuw werd platina als zodanig erkend en gewaardeerd. De meeste volkeren in de tijd van de kolonisatie waren niet erg gecharmeerd door dit edelmetaal en werd meestal als storend ervaren. Dit kwam omdat de prioriteit toch lag in het vinden van goud. Zoals hierboven reeds gezegd veranderde dit rond de 18e eeuw waar het platina een volwaardig edelmetaal werd. Rond de 19e eeuw was het platina helemaal ingeburgerd en werd het vanaf toen ook verwerkt in verschillende sieraden. Diamanten ringen in platina zijn erg in trek evenals platina trouwringen.

 

Platina schaars

Er zijn meerdere plekken in de wereld waar platina gevonden wordt maar de 2 meest relevante vindplekken zijn toch wel die in Rusland en die in Zuid-Afrika. Je kunt zeggen dat platina ongeveer twintig tot dertig keer zo zeldzaam is dan goud.