De kleur van roodgoud en roségoud

22 juni 2018

Roodgoud en roségoud trouwringen

Het metaal koper zorgt ervoor dat roodgouden en roségouden trouwringen rood en rosé kleuren. Dit koper wordt vermengd met goud en hoe hoger het aandeel koper hoe roder de kleur wordt. Koper heeft namelijk een diep rode kleur. Bij het roségoud trouwringen is dit gehalte minimaal en bij roodgoud trouwringen is de gehalte aan koper hoger. Ook is de hardheid bij het rood goud en het rosé goud door het koper hoger.

 

Sieraden in rood goud en rosé goud bij Diamonto

De mogelijkheden bij de roodgouden varianten zijn beschikbaar met een puur gehalte tussen 8 kt. en 18 karaat. De variant van 8 karaat roodgouden trouwringen en roségouden trouwringen is van de twee het voordeligst. Bij Diamonto wordt enkel gebruik gemaakt van de beste kwaliteit edelmetalen en zijn onze sieraden in alle karaten beschikbaar. Of het nu onze rosé gouden aanzoeksringen zijn, onze rosé gouden verlovingsringen of toch onze rosé gouden ringen. Bij ons krijgt u enkel het beste.

In Nederland is de legering in 14 karaat dominerend. In Europa is het toch voornamelijk de geel gouden kleur, zoals je die van bijvoorbeeld geelgouden trouwringen gewend bent, die overheerst bij de consument, terwijl dit op de Balkan en in Rusland meer rood getint is.

 

Rosé goud en rood goud bestanddelen

Regelmatig wordt bij het rood goud en rosé goud naast het koper ook zilver toegevoegd, weliswaar in lagere doseringen. Door het gebruik van zilver wordt de vormgeving stukken makkelijker te bewerken. Toch dient te allen tijde het koper aandeel hoger te zijn dan het aandeel zilver. Is dit niet het geval dan bestaat de kans dat het rood goud of het rosé goud gaan oxideren.

 

Rose gouden ring

 

Het kleurgebruik bij rood goud en rosé goud

Koper is het hoofdbestanddeel bij de totstandkoming van de rood gouden en rosé gouden legeringen. De roestige rode kleur zoals bij roodgoud trouwringen in 8 karaat en rosé goud in 333 heeft een koperaandeel van 33,3 procent. De rest is een mix van zilver. Wil men een kleursamenstelling die toch iets rustiger oogt dan moet men gaan voor de 14 karaat rosé goud variant die tussen de rode koperen en de gele gouden kleur in zit. Dit komt door een lager aandeel koper. Rosé goud wordt beschouwd als een kostbaar goud wanneer het kleurenspectrum varieert van een koel zilverachtig roze tot een warmere abrikozentoon. De karakteristieke rode glans van het kostbare 750 karaat rosé goud komt van een legering van 75 procent fijn goud, 20,5 procent koper en 4,5 procent zilver.