Slijpvormen diamant

28 februari 2020

Hieronder vindt u informatie over de verschillende slijpvormen van diamanten.

 

Round (rond)

De briljante slijpvorm is de meest populaire en meest ontwikkelde diamantvorm. Er zijn veel theorieën over de lichtinval uitsluitend gericht op het optimaliseren van de schittering van de diamant.

Slijpvormen van diamanten en dan in dit geval de briljante slijpvorm biedt een hoge mate van mogelijkheden aangaande de keuze in slijpkwaliteit, kleur en reinheid, omdat de schittering en het vuur altijd aanwezig zijn. Ideale/ uitstekende slijpvorm met uitstekende symmetrie en glans geven de diamant de hoogste schittering.

Emerald

Emerald lijkt op het eerste gezicht op de princess, maar de onderkant is toch anders geslepen. Door de rechthoekige facetten en de grote, open tafel wordt de reinheid van de diamant bijzonder benadrukt. Daarom is een zuiverheid van tenminste VSI het meest geschikt voor smaragd slijpvorm. Voor een standaard Emerald vorm moet bovendien een lengte-breedteverhouding van 1,30 tot 1,40 worden gekozen.

Princess (prinses)

De Princess slijpvorm is zeer gewild vanwege haar schittering en vorm, vooral voor verlovingsringen. Oorspronkelijk was deze vorm vierkant, maar tegenwoordig wordt ze ook steeds meer rechthoekig geslepen. Vanwege de vier scherpe en blootgestelde hoeken, moet ten minste de kleur H worden gekozen om een ​​enigszins gelige tint te vermijden. Bovendien moet de lengte-breedteverhouding optimaal worden uitgekozen.

Marquise / Navette

De marquise of Navette slijpvorm lijkt erg op de ovale slijpvorm, maar loopt naar buiten toe in twee punten, waardoor de diamant er groter uitziet. Vanwege de twee puntige uiteinden moet idealiter een kleur tussen D en H worden gekozen om gele vlekken te voorkomen. Bovendien vereist de traditionele marquise vorm een ​​lengte-breedteverhouding van 1,75 en 2,25.

 

Asscher

De Asscher vorm lijkt erg veel op de smaragdachtige slijpvormen, maar is in vergelijking toch uitsluitend vierkant geslepen. Ook hier moet men in beginsel op basis van de anatomie van de slijpvorm, minimaal een zuiverheidsniveau van tenminste VSI worden gekozen. Er moet ook worden opgemerkt dat de kleur vanaf kleurniveau J een beetje gelig kan zijn in vooral de hoeken en randen van de diamant, een hoger kleurniveau is daarom meer aanbevelenswaardig.

 

Ovaal

Ovaal geslepen diamanten hebben bijna net zo een sterke schittering als de rond geslepen briljante diamanten. Vooral bij lange en slanke vingers komt deze vorm het beste tot zijn recht. Net als bij de Princess en Emerald Cut, moet de lengte-breedteverhouding worden gecontroleerd. Bij de ovale slijpvorm is de beste verhouding tussen 1,33 en 1,66.

Peer (druppels)

De ongebruikelijke Pear cut wordt ook wel de druppel slijpvorm genoemd, omdat het sterk lijkt op een rond en een puntig uiteinde van een traan of druppel. Omdat ook bij de peer cut de uiteinden zeer puntig zijn moet ook hier idealiter een kleur tussen D en H worden geselecteerd. De optimale lengte-breedteverhouding voor de pear cut ligt tussen 1,45 en 1,75.

Cushion (kussen)

De Cushion slijpvorm was vooral populair in het verleden de afgeronde hoeken en grote facetten laten de diamant prachtig fonkelen. Net als bij de briljante slijpvorm moeten vanwege de grote facetten een hoge mate van zuiverheid van ten minste VSI worden gekozen.Voor een vierkante cushion is een lengte-breedteverhouding van 1 tot 1,05 optimaal, terwijl voor een rechthoekige vorm een ​​verhouding groter dan 1,15 geschikt is.

Hart (heart)

In het geval van de hart slijpvorm net zoals bij de briljante slijpvorm, wordt de schittering heel mooi benadrukt. Vanwege de speciale vorm moet hier echter een kleurniveau van minimaal H worden gekozen om enigszins gelige vlekken in de punt en de bovenste inkeping te voorkomen. Een goede lengte/ breedte-verhouding voor een optimale hartvorm is tussen 0,90 en 1,10.