Soorten zettingen voor sieraden

26 juni 2018

Wat wordt verstaan onder het woord zetting?

Onder de term zetting wordt in de sieraden wereld verstaan. De verbinding tussen het edelmetaal en de edelsteen op de meest stevige manier. Dit alles met het doel om de maximale schittering van de edelsteen naar boven te krijgen. Elk edelsteen heeft op haar beurt een eigen zetting die het beste bij haar past. De chaton zetting is vooral geschikt voor de heldere diamant voor maximale licht doorlating.

 

De zetting met pootjes

De pootjes zijn in gelijke afstand rond de steen verdeeld, meestal gaat het om drie,  vier of zes pootjes. De bovenste uiteinden worden precies over de steen gebogen, zodat deze een sterke grip heeft en vast blijft zitten. Uiteraard zijn er bij de chaton zetting ook weer meerdere designs mogelijk in een ronde, een ovale of ook een meer puntig ontwerp. De breedte van de pootjes kan van sieraad tot sieraad verschillen. De klassieke chaton zetting heeft subtiele en zeer fijne pootjes. Een groot voordeel van de chaton zetting is dat deze makkelijk aan te passen is en zeer geschikt is voor bijna alle soorten edelstenen.

 

De chaton zetting en haar historie

De chaton zetting werd in de middeleeuwen uitgevonden en met de tijd beetje bij beetje aangepast tot de chaton zetting die wij vandaag de dag kennen. De eerste die hiermee zijn begonnen waren de Tiffany solitaire ringen eind 18e eeuw. Sinds die tijd is dit ook het boegbeeld geworden van de klassieke verlovingsring zoals wij deze tegenwoordig kennen.

 

Gladomzetting

De gladomzetting kenmerkt zich doordat rondom de edelsteen een kleine rand van edelmetaal een omhulsel vormt rond de edelsteen. De edelsteen ligt niet helemaal op de bodem van de zetting maar ligt op een soort metaal verhoging. Zo kan de onderkant dus open zijn en wordt er een verhoogde lichtinval mogelijk. Deze gladomzetting zou voor elke edelsteen gebruikt kunnen worden maar is toch het meest geliefd bij de briljant slijpvorm en de ovale slijpvorm. Bij de slijpvormen die iets puntiger zijn is het moeilijker.Gladomzetting

 

 

 

 

 

Kanaalzetting

Meerdere edelstenen in dezelfde grootte worden tussen het edelmetaal geklemd in een soort rail waardoor de edelstenen stevig vast zitten en op hun plek blijven zitten. Zeer geliefd voor de zetting zijn diamanten in een briljante slijpvorm, maar ook zeker gekleurde edelstenen kunnen heel goed gebruikt worden in de kanaalzetting. Diamanten in princess slijpvorm en ook de baguette slijpvorm dienen zich zeer goed voor deze zetting mede doordat er geen kleine tussenruimtes zijn.

Kanaalzetting

Ingewreven zetting

Bij de ingewreven zetting worden de edelstenen in een inkeping gedrukt, wat al voor is geboord in het edelmetaal en op deze manier bevestigd. Deze ingewreven zetting is daarom ook zeer beschermd tegen beschadigingen en andere deukjes. De zetting is geschikt voor bijna alle edelstenen natuurlijk vanwege het feit dat deze omsloten wordt door het edelmetaal.

Ingewreven zetting

 

De pavé zetting

Bij deze zetting wordt de edelsteen vastgehouden door 3, 4 of 6 pootjes allemaal met dezelfde afmetingen. Eerst wordt er in het edelmetaal een gat geboord en nadat de edelsteen is gezet wordt deze gefixeerd door de pootjes rondom tegen het edelsteen aan te drukken en als laatste wordt de ring mooi gepolijst. Deze zetting is een van weinige zettingen die wel zeer geschikt is voor de meer vierkante slijpvormen zoals de princess slijpvorm en de baguette slijpvorm.

Pavé zetting