Trouwringen witgoud

13 november 2021
Waarom kiezen voor trouwringen van witgoud?

Witgoud werd begin van de twintigste eeuw als voordelig alternatief voor platina ontwikkeld. Briljanten komen in witgoud zeer mooi naar voren, dit is vooral het geval bij trouwringen van witgoud. Witgoud is daarom zeer geschikt als materiaal voor trouwringen en verlovingsringen.

 

Witgouden trouwringen en palladium

Omdat goud van nature geel , zie ook onze geelgouden trouwringen,  is moet aan het goud een wit metaal worden toegevoegd. Vroeger werd hiervoor vaak palladium gebruikt. Later vaak ook nikkel, welke een stralend zilveren kleur heeft en een zeer goede hardheid. Omdat nikkel in witgouden trouwringen allergische reacties kan oproepen, word het vandaag de dag niet meer gebruikt voor de productie van sieraden.

Vandaag de dag gebruikt men dan ook hoofdzakelijk weer het hoogwaardige palladium, een overgangsmetaal uit de platinagroep. Door het bijmengen van palladium krijgt het goud een grijze kleur. Afhankelijk van het palladiumgehalte, kan een lichte geeltint ontstaan.

 

Trouwringen witgoud en rhodium

Om de gevraagde zilverkleur te krijgen, worden sieraden van witgoud meestal ook nog gerhodineerd (van een toplaag rhodium voorzien. Door het dragen van het sieraad zal de rhodiumlaag na verloop van tijd slijten. Deze laag kan echter ten allen tijde weer worden vernieuwd. Het komt ook voor dat klanten kiezen de ringen niet te rhodineren, omdat hen de kleur van het palladium-witgoud (ook grijsgoud genoemd) bevalt.  Deze is goed te combineren met andere goudkleuren zoals bijvoorbeeld witgoud, roségoud of roodgoud. Witgoud wordt meestal in de gehaltes 8 karaat, 9 karaat, 14 karaat en 18 karaat aangeboden. Bij Diamonto bieden wij de mooiste witgouden trouwringen en verlovingsringen aan.