Witgouden trouwringen

26 juni 2018
Witgouden trouwringen – Wat is rhodineren?

Rhodineren wil zeggen dat men een dun laagje rhodium aanbrengt op het sieraad. Rhodium is een edelmetaal wat verwant is aan de platina edelmetalen. Deze edelmetalen worden gekenmerkt door een zachte zilverachtige tint. Rhodineren is een chemische of gegalvaniseerde methode wat plaatsvind in een badje met behulp van elektrische stroom. Het meest bekend zijn de witgouden trouwringen.

 

Hoe lang blijft de rhodium laag zitten?

Hoe lang het rhodium blijft zitten is sterk afhankelijk van hoe intensief het sieraad wordt gedragen. Indien men het sieraad dagelijks gebruikt en het sieraad dagelijks contact maakt met andere objecten of materialen, dan is het begrijpelijk dat het laagje er eerder vanaf gaat. Dus bij een diamanten ring of witgouden trouwringen zal dit eerder zijn dan bij gerhodineerde oorbellen.

 

Gerhodineerd zilver

Rhodium geleid veel minder goed dan zilver hierdoor wordt bij zilver vaak gebruik gemaakt van rhodium. Tevens beschermt rhodium zeer goed tegen het oxideren en tegen eventuele krasjes en geeft het de ring iets meer stabiliteit. Rhodium zorgt er ook voor dat zilver een toch meer heldere kleur krijgt. Deze eigenschap van platina metalen wordt daarom vaak gebruikt bij zilveren sieraden zoals onze zilveren trouwringen.

 

Rhodineren van witgoud

Een ander edelmetaal dat vaak wordt gerhodineerd is witgoud. Hoewel het niet de neiging heeft om te verkleuren zoals het zilver wordt er bij het witgoud toch vaker wel gerhodineerd maar hier heeft de rhodium een meer beschermende functie tegen deukjes e.d. en om de ring een iets lichtere tint wit te geven. Bij Diamonto krijg je al onze prachtige ringen met een ringscheen die wordt gerhodineerd voor die extra lichte kleur.