Zilver

22 juni 2018

Afstamming van het woord zilver

Het ontstaan van het woord zilver komt uit de Indo Germaanse taal en werd door de Germanen benoemd als zilver. De betekenis van het woord zoals destijds bedoeld was licht, helder of wit. Dit is precies hetgeen het insinueert. Het heeft het scheikundig element Ag  wat staat voor Argentum. Vanuit het Latijn Argentum leidt dit weer terug naar het Griekse woord Agyrus wat wit-metaal betekent. Argentinië is naar het edelmetaal vernoemd door de grote hoeveelheden dat het land heeft.

 

De verschillende gehaltes

De fonkeling van het edelmetaal maakt dat het een erg geliefd edelmetaal voor de vervaardiging van sieraden zoals bestek, dienbladen en zilveren munten en trouwringen van zilver. Deze objecten hebben doorgaans een keurmerk in de vorm van een stempel. Deze stempel wordt in Nederland gezet door de Waarborg die zich in Gouda bevindt.

De gehalten van zilveren voorwerpen die in Nederland met keurtekens worden gewaarborgd zijn: 925/1000 (eerste gehalte ook wel sterling silver genoemd), 835/1000 (tweede gehalte) en 800/1000 (derde gehalte).

 

Vindplaatsen van het edelmetaal zilver

Er zijn verschillende vindplaatsen voor het edelmetaal zilver. De landen waar het meeste gewonnen wordt zijn Peru, Mexico, China, Australië en Chili. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw waren er ook mijnen in Europa maar die zijn vandaag de dag allemaal gesloten. Zilver heeft van nature en in zijn puurste vorm een zanderige vorm. In de natuur wordt het meeste uit edelerts gehaald.

 

Zilver baren

De baren die vandaag de dag worden vervaardigd bestaan uit gegoten zilver in een mal en daardoor (vorm) makkelijk te transporteren zijn. In Nederland moeten de staven een minimaal puur gehalte bevatten van 99,9%. Je kunt deze baren in de meest uiteenlopende maten bestellen van 10g, 20g, 50g, 100g, 500g en 1kg. De meest voorkomende maat is toch wel de 1kg baren. Uiteraard kan men desgewenst ook baren krijgen in grotere formaten.